Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   

Систем није на страни архивиста! Многи би рекли – то нам је одавно јасно и одмах потегли чињеницу да се на закон који би регулисао архивску делатност чека јако дуго. Што је још горе, нема назнака да ће се ускоро и говорити на ту тему, а камо ли нешто радити.

Али, постоје и многе друге ствари, које свакодневно утичу на запослене. Такав је и случај наших колега који су  због објективних разлога, рата, бомбардовања, политичке ситуације у земљи, иако са вишегодишњим радним стажом, стручни испит имали прилику да полажу тек у мају 2001. године, када стичу звање архивист (25. мај 2001.). У складу са Правилником о условима за стицање стручних звања у архивској делатности, ти архивисти су (најраније ) 23. новембра 2011. стекли звање виши архивист.

Ове,  2016. године Комисија за доделу виших звања заседа у октобру, односно, конкурс је био отворен до 30. септембра (чл. 14. Правилника). Архивисти који су 23. новембра 2011. стекли више звање, због неиспуњавања формалног услова – период од 5 година у звању виши архивист до датума затварања конкурса, неће моћи да добију звање архивског саветника још годину дана, односно неће примати додатак на плату који звање архивског саветника носи.  Према чл. 15. Правилника Комисија разматра пријаве, односно предлоге и доноси појединачне одлуке најкасније до 1. децембра текуће године.

По пријави виших архивиста који 23. новембра 2016. године и формално испуњавају услов 5 година рада у звању вишег архивисте, за звање архивског саветника, упућених у року датом у Конкрусу, Комисија је одговорила негативно, јер није испуњен формални услов о протеклих 5 година. Исте колеге су упутиле молбу да Комисија за доделу стручних звања утврди још један  рок, за подношење пријава за стицање виших звања, а што је у складу са чл. 16.  Правилника о условима за стицање стручних звања у архивској делатности  којим се предвиђа могућност утврђивања, поред датог рока, још једног, новог, за подношење пријава.  Комисија за доделу виших звања је одговорила негативно, јер  "у складу са финансијским и другим неопходним условима,  Комисија није у могућност да одобри утврђивање још једног рока у овој години".

Поред овог проблема који има одређени број архивиста велики је број директора архива, односно локалних самоуправа који  не уважавају стечена звања у смислу повећања плате по основу стеченог звања, па их и не исплаћују. Тиме су људи који се додатно ангажују (пишу и објављују стручне радове, ангажују се на пословима који нису само у опису посла за који примају  плату),  оштећени и деградирани. Такође, многе локалне самоуправе не поштују ни основну Уредбу о коефицијентима, плате у неким архивима касне месецима.

Какву поруку шаљемо младим колегама? Да нема сврхе трудити се и додатно се ангажовати, јер ионако то нико неће вредновати? Бојимо се, да оваквим приступом за нашу струку нема „светлије будућности“. Систем је по свему судећи против нас!

   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2022 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA