Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   

U Narodnoj biblioteci Srbije pod pokroviteljstvom UNESCO-a održano je predavanje posvećeno uticaju mikroorganizama na pisane spomenike kulture.

Predavanje je održano  3.10.2013 godine  iz oblasti očuvanja kulturne baštine na temu „Mikrobiološke analize -neophodni postupci u zaštiti kulturnog nasleđa“.

Predavanje je posvećeno bibliotekarima i konzervatorima, a organizovali su ga zaposleni iz Odeljenja za za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo i Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Prvi deo predavanja bio je posvećen štetnom uticaju mikroorganizama na pisane spomenike kulture i značaju mikrobioloških analiza, a predavači su bili dr Aleksandar Pavić – Iitutitut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo i dr Milica Ljajević-Grbić -Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Drugi deo predavanja se odnosio na rad Odeljenja za za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije kao Centralne laboratorije i zakone koji to definišu, kao i na postupke koji se primenjuju u cilju preventivne i kurativne (lečeće) konzervacije. Predavači su bili ŽeljkoMilicevic,  načelnik Odelenja i mr Katarina Kocic.

Predavanje je deo jednogodišnjeg projekta AMARCORD koji finansira UNESCO i odnosi se na mikrobiološka istraživanja vredne rukopisne i stare štampane građe iz depoa NBS. Koordinator ovog projekta je dr Ivana Morić-Instutitut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo.

   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2021 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA