Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   

Dana 7-8 juna 2013 godine u hotelu „Radan „ u Prolom Banji održana je redovna godišnja skupština Društva Konzervatora Srbije. Domaćin Skupštine je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, a tematska oblast je bila:“Strateški pravci u oblasti istraživanja i zaštite kulturnih dobara“.

Nakon otvaranja rada Skupštine i izbora radnog predsedništva izlaganja po pozivu imali su sledeći učesnici:

Marina Nešković-  Zakon o kulturi- novine i njihov uticaj na delatnosti zaštite kulturnog nasleđa

Izlaganje je imalo za cilj da ukaže na novine koje je uveo Zakon o kulturi („Službeni glasnik RS „ br.72/2009) i   njihov uticaj na:

- sveukupnu delatnost kulturnog nasleđa;

- na mesto i ulogu konzervatora;

- na mesto i ulogu strukovnih udruženja;

- status ustnova zaštite

Istaknute su i sledeće teme:

- učešće stručnjaka iz oblasti zaštite kulturnih dobara u radu Nacionalnog saveta za kulturu

- uvođenje nove kategorije reprezentativnog udruženja

- uvođenje nove kategorije samostalnog stručnjaka u kulturi

Gordana Mitrović- Uloga Društva konzervatora Srbije u kreiranju pravnih i strateških okvira kulture

Izlaganje se odnosilo na pregled dosadašnjih aktivosti Društva Konzervatora Srbije, i položaju konzervatora u odlučivanju i unapređenju zaštite kulturnog nasleđa.

Miroslav Matić – Osvrt na zakonodavne propise kroz posledice na konzervatorsku struku

Izlaganjem je prikazan deo zakonodavne regulative koja utiče na položaj zaposlenih u ustanovama zaštite kulturnog nasleđa; deo zakonske regulative koja se odnosi na obavljanje delatnosti zaštite( zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, zakon o planiranju i izgradnji i drugi); uticaj zakonodavne regulative u sferi finansiranja (zakon o budžetu, zakon o javnim nabavkama i drugi). Autor se osvrnuo na probleme u primeni ovih zakona u odnosu na zaštitu kulturnog nasleđa.

dr.Slavica VujovićKulturno nasleđe u strategiji razvoja kulture Republike Srbije

Ovim radom je ukazano da Društvo Konzervatora Srbije može da pruži značajan doprinos procesu izrade nacrta strategije razvoja kulture Republike Srbije za segment  kulturno nasleđe i u procesu stvaranja uslova za realizaciju navedenih polazišta.

U Republici Srbiji postoji svest da kulturno nasleđe predstavlja temeljnu vrednost i da je jedan od bitnih resursa za njen dalji razvoj; kao da će : unapređivanjem vrednosti kulturnog nasleđa njegovom identifikacijom, proučavanjem, tumačenjem, zaštitom, očuvanjem i predstavljanjem, sistematski biti stvoreni uslovi za zaštitu kulturnog nasleđa na svim nivoima od nacionalnog, preko regionalnog, do lokalnog,  razvijajući saradnju i partnerstvo/umrežavanje. U tom smislu neophodno je preduzimati potrebne aktivnosti na sprovođenju međunarodnih konvencija i dokumenata, kojima se uređuje oblast kulturnog nasleđa; unaprediti nacionalno zakonodavstvo i osigurati integrisanje planiranih strateških mera razvoja zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa; kao da je pravo svih, pojedinačno ili kolektivno da uživaju dobrobit kulturnog nasleđa i doprinose njegovom bogaćenju.

Nakon završetka radnog dela Skupštine za učesnike je organizovan izlet do spomenika prirode „Đavolja Varoš“ , obilazak crkve sv.Nikola u Kuršumliji i otvaranje izložbe:“Projekat obnove hrama Sv. Nikola, arhitekte Branislava Vulovića“,obilazak arheološkog nalazišta :“Medijana“ i izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš „Naissus i Mediana“ u zgradi Univerziteta u Nišu.

   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2021 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA